Purentalihakset

Onko sinulla niska ja hartiakipuja? Yleensä etsitään tähän ratkaisua niiden alueiden hoidosta ja hieronnasta missä kipu juuri tuntuu, mutta joskus se todellinen syy saattaakin löytyä ihan muualta. Esimerkiksi suusta. Suuhan ei ole mikään erillinen oma alue vaan sekin on yhteydessä koko kehon hyvinvointiin. Leuastahan on noin viisitoista senttiä matkaa niskaan ja näiden lihakset kiinnittyvät toisiinsa. Pitää myös muistaa, että erilaiset niska/hartiavaivat vaikuttavat purentalihaksiin ja myös toisinpäin. Monet vaivat, kuten migreeni, niska-hartiaseudun kireydet, tinnitus sekä päänsärky ovat helpotettavissa purentalihasten hieronnalla. Joskus voi huomata puhuessa jännittyneisyyttä. Purentalihakset ovat jumissa, suu ei aukea tarpeeksi ja puhe puuroutuu. Hieronnan avulla äänenkin saa tulemaan helpommin ja vaivattomammin.

Hieronnan aikana käsitelen kasvojen alueen sekä puremalihakset poskien sisäpinnoilta ja ulkopinnoilta. Lisäksi olisi hyvä käsitellä ainakin kaulan ja niska-hartiaseudun aluetta. Mielellään myös rinta- aluetta, mutta varsinkin lyhyemmillä hoitoajoilla alue on jotenkin rajattava.

Hieronta on muuten lähes kuin perinteinen hieronta - mutta voimankäyttö on hellävaraisempaa, varsinkin, kun käsitellään suun ja pään aluetta. Hieronnassa käydään lihakset läpi huolellisesti niin suun sisä- kuin ulkopuoleltakin. Joskus saattaa suun sisäpuolelta löytyä makeita kohtia ja potilaalla saattaa pieni kyynel tulla poskelle ( ei tule välttämättä kivusta vaan muista reaktioista). Tässäkin kommunikoidaan keskenään ja vaikka sormi on suussa. Voidaan sopia käsimerkeistä joilla voimankäyttöä voi lisätä tai vähentää. Silloin ei tarvitse yrittää puhua. Vaan pystyy pitämään suun mahdollisimman rentona.

Hieronnan yhteydessä tarkkailen myös potilaan suun ja purennan kokonaiskuvaa. Tarvittaessa potilas voidaan myös ohjata jatkohoitoon hammaslääkärin tai purentafysiologin vastaanotolle.

Pyrin ajan puitteissa antamaan myös treeniohjeita kotiin. Näiden ohjeiden avulla voit päästä eroon pienistä, haitallisista tavoista, jotka voivat aiheuttavat jännitystiloja suussa ja leuassa. Esimerkkinä purukumin jauhaminen liian pitkään tai leuan nojaaminen käsivarteen aiheuttavat painetta, joka voi tuntua niskassa, hartioissa ja päässä. 

Purentaelimistön toimintahäiriö (temporomandibular disorders, TMD) joka on yhteisnimitys leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvien kudosten sairaus- ja kiputiloille sekä toimintahäiriöille. Tästä voit lukea lisää -> linkistä