Fascia hoidot (lihaskalvokäsittely)

Faskian hoitamiseen on monia eri tapoja. Itse käytän käsiäni. Kyynäpäitä, sormia tai rystysiä. Hoitamiseen voidaan käyttää myös rautoja, kuppausta ja Gua Sha kampaa. Kuten lähes mihin tahansa kehon kudokseen, faskioihin vaikutetaan venytyksellä, liikkeellä, paineella tai manuaalisella käsittelyllä jne... 

Käsittelyillä pyritään saattamaan kehon tensiojärjestelmä normaalitasolle. Kehossahan pitää olla tensiota jotta pystymme liikkumaan tai yleensä pysymään edes pystyssä. Liiallinen tensio taasen saattaa johtaa erilaisiin kipuihin ja kompensaatioihin. Faskiahoidolla pyritään vaikuttamaan muunmuassa solujen välissä olevaan soluväliaineeseen sekä kudoksen nesteisyyteen. Lisäksi tulee niitä samoja hyötyjä joita on kuvattu hieronta osiossa.

Tässä hieman faskiasta yleensä: 

Faskia, eli Sidekudoskalvo, lihaskalvo tai peitinkalvo. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Nämä ympäröivät kaikkia elimiämme, lihaksiamme, verisuoniamme, hermojamme ja muita kudoksiamme. Fascian verkkomainen rakennelma mahdollistaa sen että kudokset pystyvät liikkumaan toisiinsa nähden sulavasti. Faskioita on kehossa monessa eri kerroksessa. Pinnallinen faskia, on tietysti se kaikkein pinnallisin kerros. Tämä sijaitsee heti ihon alla. Pinnallisen faskian alla on syvä faskia. Syvä faskia on se kerros joka ympäröi lihaksia, hermoja verisuonia.

Faskia koostuu pääosin tukikudossoluista, eli fibroblasteista tai sidekudossoluista. Solujen tehtävänä on tuottaa ympärilleen kollageeni- ja elastiinisäikeitä, jotka muodostavat solun ulkoisen väliaineen. Soluväliaine koostuu suurimmilta osin vedestä, minkä vuoksi nesteytyksellä on tärkeä merkitys faskioiden toiminnalle. Veden lisäksi faskioiden tärkeä rakennusaine on sidekudossolujen kollageeni, sillä sen tehtävänä on vetolujuutensa ansiosta huolehtia faskioiden kestävyydestä

Faskioiden merkitys voimansiirrossa ->Faskioiden ympäröidessä lihasta sekä niiden sisä- että ulkopuolella on niiden vahvistuttava ja paksuunnuttava lihassäikeiden mukana, jolloin voima siirtyy sidekudoksiin lihasten ympärillä ja sisällä. Faskia toimii myös useiden lihasten kiinnittäjänä jänne -ja ligamenttirakenteisiin, jolloin myofaskia toimii vomansiirtäjänä myös lihasten ja nivelten välillä. 

Lihakset ovat yhteydessä toisiinsa juuri lihaskalvojen välityksillä. Nämä faskiaaliset jatkumot ulottuvat nivelten yli, mikä selittää osin faskioiden merkitystä voimansiirrossa. Syvä faskia on yhteydessä lihakseen nivelten ja jänteiden alueella, mihin lihaksen voimansiirto välittyy. Faskialla on myös tärkeä merkitys aistivana järjestelmänä. Se havannoi kehon ja raajojen asentoa, liikkeitä sekä niiden suhdetta toisiinsa.